Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Многохиляден митинг в Кьолн в подкрепа на турския президент Реджеп Ердоган

| обновено на 31.07.16 в 19:35

Около 30 000 поддръжници на турския президент Реджеп Тайип Ердоган се събраха в германския град Кьолн на демонстрация срещу неуспешния опит за преврат на 15 юли в Турция, съобщи Це Де Еф. Митингът започна с националните химни на Турция и Германия и запазване на минута мълчание в памет на жертвите на пуча, при който загинаха над 270 души. Демонстрацията се провежда под мотото: "Да на демокрацията, не на преврата", допълва ДПА. В демонстрацията се включиха много турски политици, включително министърът на спорта. Събитието се охранява от 2 700 полицаи, на място са докарани и осем водни оръдия. 

Планираната видеовръзка с Анкара и реч на Ердоган няма да бъде осъществена от съображения за сигурност. Затова говорителят на турския президент Ибрахим Калън разкритикува Германия. Калън подчерта, че Турция е "любопитна каква е истинската причина" за забраната. Турският министър по европейските въпроси Йомер Челик написа в туитър, че решението на германския съд противоречи на европейските демократични ценности и свободата на словото.
Снимка
Говорителят на полицията в Кьолн Волфганг Балдес предупреди: Като цяло сме се подготвили  добре и както вече неколкократно обявяваме, ще направим всичко възможно нещата да преминат мирно. Смятам, че трябва да държим под око всички демонстрации, защото ще се съберат много емоционално заредени хора.

В Кьолн се провеждат и поне четири демонстрации срещу Ердоган и политиката му, включително на крайно десни радикали. Властите заявиха, че засега обстановката е относително спокойна.

Вчера германският външен министър Франк-Валтер Щайнмаер предупреди, че не е редно Турция да пренася политическата си криза в Германия. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна