Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разследват двама души за разрасналия се пожар в община Маджарово

Огънят е овладян, има опасност от повторно активизиране

| обновено на 01.08.16 в 12:24
Снимка: БГНЕС

Пожарът в източнородопската община Маджарово е овладян, съобщи областният управител на Хасково Станислав Дечев, цитиран от БТА. Мобилизираните двеста огнеборци спряха разпространението на огъня към селата Бориславци, Малко брягово, Долни и Горни главанак. В кризисния щаб обаче се опасяват, че пожарът ще се активизира повторно заради високите температури.

Междувременно от МВР съобщиха, че се разследват двама души за разрасналия се пожар там. По първоначална информация, 67-годишен мъж и 21-годишният му внук са били вчера по обед до лозовия масив в село Бориславци и са запалили огън, за да пекат зимнина. Пламъците обхванали сухи треви и двамата не успели да ги угасят. Ситуацията се утежни и областният управител обяви бедствено положение.

На над 200 сигнала са реагирали пожарникарите в цялата страна за последното денонощие. Най-големите пожари в страната вече са локализирани, няма пострадали хора, обобщи пред "Хоризонт" Красимир Шотаров, директор "Оперативни дейности" в Пожарна безопасност и защита на населението към МВР:

Сигналите, на които са реагирали нашите служители, са над 200. Това е цифра, която е обичайна за този период на годината и показва изключително пожароопасен период за цялата страна. През изминалото денонощие най-сериозни пожари бяха в района около Хасково, района около Варна и в Благоевград. Към настоящия момент, пожарите, можем да кажем, че са локализирани, нямаме опасност за населени места и за хора и в момента се действа с всички налични сили и средства, като се използват ресурсите на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", горските стопанства и доброволци за цялостно локализиране и ликвидиране на пожара. Към момента можем да кажем, че няма тежка ситуация някъде. Пожарите са локализирани. В момента около село Бориславци, община Маджарово, има съсредоточена по-голяма сила за ликвидирането на пожара. Над 100 човека са служителите, мога да кажа, че дори на място пред кметството на село Бориславци има над 200 участници в противогасенето. Това са участници, основно от пожарната, Министерството на отбраната и горските стопанства. Всички ваши слушатели да бъдат изключително внимателни и отговорни, когато са навън сред природата, да не палят по никакъв повод и причини открит огън, тъй като, когато духне вятър, много бързо го разпространява и по този начин се предизвикват пожарите.

Пожарът не се е разраснал през нощта и не заплашва населението. Създадена е организация, армията се включва за погасяването му, съобщи Юлиян Русев от Регионалната дирекция по горите в Кърджали

Към настоящия момент няма опасност за населени места. Пожарът не се разраства, спокойно е. До самия пожар има няколко локални огнища. В момента съм в щаба. Армията е налице. Създадена е организация, тръгваме към пожара. Огнищата, които са там, ще бъдат загасени. И се надявам в късния следобед да постигнем резултати.

За предприетите действия за потушаването на пожара съобщи за "Хоризонт" комисар Тошко Бързилов от Националната противопожарна служба:

Към обед са засилени екипи от "Пожарна безопасност" на населението от Хасковска област. Допълнително са пристигнали сили и средства от София-град, Пазарджик. Осигурено е взаимодействие и със структурите на Изпълнителна агенция по горите, като се включат допълнително сили и средства на горските стопанства от югоизточното предприятие. На място са включени модул от българската армия - 50 човека. В готовност е включване на хеликоптер от българската армия за ограничаване на пожара. Към настоящия момент мога да кажа, че няма застрашени населени места и хора.

Работата на огнеборците, горските служители и доброволците се затруднява от труднодостъпния терен.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени