Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Качеството на въздуха около горящото депо край Бучино е в норма

Няма превишения на нормите за качество на атмосферния въздух в резултат на възникналия вчера пожар в близост до депото за твърди битови отпадъци край благоевградското село Бучино, информираха от Районната инспекция по околна среда и води.

Жители на близките до пожара благоевградски села и някои от крайните квартали на областния център сигнализираха за остра и задушлива миризма, както и за висока задименост на въздуха. Няма отклонения в нормите по четири от петте показателя - серен и азотен диоксид, толуен, параксилол и озон, твърдят от екоинспекцията в Благоевград, позовавайки се на данните от автоматичната станция за контрол на въздуха. Отчетено е единствено леко повишение на нивата на бензен, които обаче са близки до обичайните стойности.

Експерти от Инспекцията по околна среда и води, които са направили проверка на мястото на пожара, са установили, че от стихията е засегната практически цялата площ на депото от 106 дка и още около 1000 дка сухи треви и храсти между селата Бучино и Българчево. Към момента пожарът е локализиран с все още тлеещи участъци. За потушаване на пламъците върху тялото на депото са изсипани над 1250 куб. метра земна маса, изграждат се диги за ограничаване на разпространението на огъня.

Наблюдението на терена от страна на РДПБЗН и община Благоевград ще продължи до пълното потушаване на пожара.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени