Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прокуратурата: България не е екстрадирала лицето, поискано от Турция

Снимка: http://www.prb.bg

Турция е поискала екстрадиция на лицето Абдулах Бююк преди опита за преврат. Това съобщиха от Прокуратурата във връзка с искането на Анкара България да екстрадира лице, свързано с опита за преврат.

„Екстрадицията на лицето Абдулах Бююк е била поискана от Република Турция преди опита за преврат. Тогава Прокуратурата на Република България е изпълнила задълженията си по закон – Закон за екстрадицията и европейската заповед за арест (ЗЕЕЗА). Искането за екстрадиция на Република Турция тогава е било заради разследване на лицето за предполагаеми връзки с терористични организации“, заявиха от Прокуратурата.

„Софийски градски съд не е допуснал екстрадицията, като е приел, че лицето се иска по политически причини. Решението на СГС е потвърдено от Апелативен съд-София“, уточниха от Прокуратурата. От там обясняват, че „след опита за преврат Република Турция е поискала от ПРБ и Министерство на правосъдието преразглеждане на случая. Позицията на ПРБ е, че това искане е процесуално недопустимо, тъй като има влязъл в сила съдебен акт – за тази позиция на ПРБ турската държава е уведомена“.

„До момента не е постъпвала нова молба за екстрадиция на Абдулах Бююк. Ако такава постъпи и съдържа различни факти и основания от тези, по които се е произнесъл българският съд, ПРБ ще изпълни задълженията си по ЗЕЕЗА“, заявяват от Прокуратурата.

Министерство на правосъдието не е получавало искане за екстрадиране. По-рано от министерството обявиха, че във връзка с информациите, че Република Турция ще поиска екстрадирането от България на свой гражданин, когото свързва с терористична дейност, Министерството на правосъдието уточнява, че след 28 юни т. г. не е постъпвало искане от компетентен орган в Турция за екстрадиция.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна