Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хората от Рилци се върнаха по домовете си, в 15 области действа червен код за опасност от пожари

| обновено на 02.08.16 в 09:03
Снимка: БГНЕС

Около 170 души бяха евакуирани заради пожар в благоевградското село Рилци, след като пламъците почти достигнаха до къщите им.
Огънят е тръгнал от близкото село Бараково в съседната община Кочериново, но бързо се е пренесъл по сухите треви.

Пожарът е ликвидиран, а хората - върнати по домовете им, заяви пред "Хоризонт" шефът на пожарната служба в Благоевград Георги Пармаков.

Всички служители на областната пожарна са се включили в гасенето, а са разчитали и на помощ от колегите си от Банско, Разлог и Югозападното държавно предприятие.

Пожарникари остават на мястото, за да предотвратят повторно възпламеняване, уточни Пармаков:

Може да се каже, че ситуацията беше изключително сложна поради множество причини - сухите треви и храсти, силния вятър, огънят бързо зае голям периметър и буквално стигна до къщите на село Рилци, където беше спрян. Не се допусна опожаряването на нито една сграда - жилищна или стопанска. Пострадали хора няма.

Червен код за опасност от пожари е обявен в 15 области на страната. За човешката небрежност, която най-често е причина за разгарянето на огън, предупреди пред "Хоризонт" Красимир Шотаров от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

При общо над 100 пожара в страната пострадали хора досега няма. След овладяването на огнените стихии край гълъбовското село Главан и в община Маджарово продължава наблюдението в тези райони и екипите остават в готовност. Тлеещи огнища има все още край Ардино.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна