Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Юнкер номинира Джулиан Кинг за британски еврокомисар

| обновено на 02.08.16 в 11:08
Джулиан Кинг
Снимка: www.bnt.bg

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер взе решение да възложи на новия представител на Великобритания в Европейската комисия Джулиан Кинг да отговаря за сигурността.

Номинираният за британски еврокомисар Кинг ще трябва ще работи върху създаването на европейски отговор в борбата срещу тероризма, организираната престъпност и киберпрестъпленията, посочи говорителят на ЕК Мина Андреева.
Той ще трябва да изработи съюза по сигурността, който очертахме на срещата ни на 20 април. Това са съвсем конкретни анти-терористични мерки, където Европейският съюз може да се включи. Защото борбата с тероризма е първо отговорност на страните-членки, но ни трябва по-добра координация и обмен на информация.

Джулиан Кинг беше избран от бившия британски премиер Дейвид Камерън за представител на Великобритания в Комисията
, след като Джонатан Хил, предишният на този пост, подаде оставка заради резултатите от вота на британците на проведения в страната референдум на 23 юни. 

Ресорът на Хил, свързан с финансовата стабилност, финансовите услуги и капиталовите пазари, беше поет от латвийския му колега и заместник на Юнкер
Валдис Домбровскис.

Номинацията на Юнкер е била изпратена до Европейския парламент за одобрение, поясняват от АФП.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна