Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музиката въздейства върху психиката и емоциите на децата

Музикотерапията е метод за справяне със стресовите състояния. Обикновено се практикува при пациенти с натрупано физическо или психическо напрежение с цел освобождаване на съзнанието и дори справяне със сезонната умора и депресията. Този вид терапия се използва също така при деца с увреждания, хиперактивност, агресия и дефицит на вниманието, а много майки пускат класически произведения на своите деца още по време на бременността.
Повече за този метод и благоприятното му влияние върху децата ни разказа Даниела Найденова – музиковед, музикален педагог и музикален редактор в Българското национално радио. След дълги години изучаване на музикотерапевтичните практики и ефекта от тях, тя е категорична, че и двата вида музикална терапия (активна и пасивна) могат да имат положително влияние върху децата и тяхното развитие.
Тя подчерта, че приспивната песен може да повлияе успокояващо на малчуганите, но само когато майката е спокойна и уравновесена.
Ако една музикална фраза или песен не е натоварена със съответната подходяща емоция, тя просто не е музика.
Слушането на класическа музика създава асоциативни образи, които могат да бъдат интерпретирани или да развият въображението на нашето дете. Най-благоприятен ефект имат композитерите: Йозеф Хайдн, Волфганг Амадеус Моцарт, Лудвиг ван Бетовен, Георг Фридрих Хендел, Йохан Себастиан Бах, Антонио Вивалди, Георг Телеман и композитори на разнообразна детска музика.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени