Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Торбьорн Ягланд настоя за спазване на човешките права при потушаването на опита за преврат в Турция

Торбьорн Ягланд
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турция трябва да се справи с отговорните за проваления опит за преврат от 15-и юли, но това трябва да се случи чрез спазване на върховенството на закона и човешките права, заяви генералният секретар на Съвета на Европа Торбьорн Ягланд, който пристигна днес в Анкара.

На съвместна пресконференция с турския външен министър Мевлют Чавушоглу Ягланд посочи, че опитът за преврат в Турция е бил безобразен, но срещу него е имало впечатляващ отпор от страна на турския народ. По думите му, в Европа има слабо разбиране за това как тайната мрежа на организаторите на пуча е успяла да проникне в армията и съдебната система.

Турция обвини мюсюлманския духовник Фетхуллах Гюлен като главен организатор за опита за преврат. Гюлен живее в САЩ от 1999 г. и отрича обвиненията.

От своя страна турският външен министър Чавушоглу заяви, че посещението на Янгланд е много важно за Анкара и че ще имат възможност да огласят всички въпроси във връзка с осуетения опит за преврат.

Предвижда се генералният секретар на Съвета на Европа да се срещне също с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган, премиера Бинали Йълдъръм, министри и с лидери на опозиционни партии.

Това е първото посещение на високопоставен представител на Европа след осуетения опит за преврат в Турция през миналия месец.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени