Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тропическата буря Ърл приближава крайбрежието на Белиз

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Тропическата буря Ърл над Карибско море достигна силата на ураган от първа степен (най-ниската по 5-степенната скала), приближавайки се към крайбрежието на Белиз, съобщи Националният център за наблюдение на ураганите в Маями, щата Флорида, цитиран от Асошиейтед прес. По данни на центъра скоростта на вятъра в обсега на урагана достига 120 км/ч.

В момента епицентърът му се намира на 240 км от брега на Белиз. Там и на мексиканския полуостров Юкатан властите са обявили повишена степен на готовност и мерки за сигурност заради приближаването на урагана. В Белиз са в готовност центрове за подслон, а властите съветват по радиото и телевизията населението от нисколежащи райони да се премести на по-високи места. Очаква се ураганът да отслабне, след като достигне крайбрежието тази вечер или утре сутринта и се насочи навътре в континента, отбелязва Ройтерс.

Ърл вече причини доста щети и неприятности в Хондурас и Гватемала, където силният вятър и проливните дъждове изпочупиха дървета и стълбове и прекъснаха електропроводи. Някои реки в Хондурас преляха, занятията в редица училища и униерситети бяха прекратени, затворени бяха някои летища.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна