Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Според австрийския канцлер преговорите на ЕС с Турция са "дипломатическа фикция"

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер предупреди, че Виена допуска "голяма грешка"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Австрийският канцлер Кристиан Керн определи по-нататъшните преговори за членство на Турция в Европейския съюз като дипломатическа фикция. Той заяви това в интервю за австрийска телевизия и допълни, че на неформалната среща на върха на Евросъюза на 16 септември ще бъде обсъден въпросът за евентуално прекратяване на преговорите с Турция заради пропуски в демокрацията и икономиката.

Мисля, че трябва да си извадим поука, да натиснем копчето за рестарт и да помислим в каква посока можем да вървим. Аз лично не виждам как Турция ще стане член на ЕС в следващите няколко години, дори десетилетия.

Австрийският министър на отбраната Ханс Петер Доскоцил също открито поиска незабавно да бъдат прекратени преговорите за присъединяване на Турция към общността.

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер отхвърли искането на Австрия за прекратяване на преговорите за присъединяване на Турция и предупреди, че това би било "фатална грешка". 
Ако някой създава впечатление у Турция сега, че каквото и да става, ЕС не е готов да приеме Турция, бих казал, че това е сериозна дипломатическа грешка. Не мисля, че ще е от полза, ако едностранно заявим на Турция, че прекратяваме преговорите. Не се прави така. Трябва всички страни - членки да решат единодушно да прекъснат преговорите, а в момента аз не виждам такава обща позиция,  каза Юнкер в интервю за АРД. 
Все пак председателят на Еврокомисията призна, че Анкара не е "узряла" за членство.
Турция в състоянието, в което е в момента, не може да стане член на ЕС. Най-вече защото иска да прави неща като да връща смъртното наказание.

От своя страна турският министър за Европейския съюз Йомер Челик заяви, че коментарите на австрийския канцлер смущаващо напомнят за реториката на крайната десница.

Критичността е безспорно демократично право, но трябва да има разлика между критикуването на Турция и заставането срещу Турция, коментира още Йомер Челик.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна