Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Белоградчик е домакин на летен фестивал "Опера на върховете"

Снимка: Иванка Петрова

Белоградчик е домакин на летен фестивал на Софийската опера и балет „Опера на върховете“, който започва от днес. Програмата ще продължи три дни, а спектаклите ще са в крепостта „Калето“ и  пещерата „Магурата“.

Идеята за фестивала е на директора на Софийската опера и балет Пламен Карталов:

Много пътешественици и хора на изкуството, които са откривали това божествено творение на природата, са били не само привличани, но и омагьосани от това тайнство, което излъчват скалите, а оперното изкуство е едно тайнство, в което човек попадане ли, открива светове.

Крепостта „Калето“ в Белоградчик ще е естествен декор за оперите „Тоска“ и „Турандот“ на Пучини.

Държахме да имаме едно много силно балетно заглавие, каза академик Карталов:

Искахме да започнем балетна програма с най-големия връх в балетната класика „Лебедово езеро“ от Чайковски.

Музиката на Вагнер ще звучи в пещерата „Магурата“:

Мисля, че богове, джуджета, великани и валкюри е едно много хубаво и точно метафорично предсказание как една драматургия на един колос, на един връх в оперната класика - Рихард Вагнер, може да се съчетае с естествения декор.

Билетите за спектаклите са изкупени скоро след пускането им в продажба. За да не се попречи на придвижването, в дните на представленията лични автомобили до крепостта „Калето“ няма да се допускат, каза заместник-кметът на Белоградчик Росен Младенов:

За целта са осигурени два автобуса, които ще превозват зрителите от центъра на Белоградчик. Автобусите са безплатни и за вход, за билет ще се счита билетът за постановката за съответния ден.

Още с продажбата на билетите са резервирани и места в хотелите и къщите за гости. Към събитието интерес проявяват и меломани от чужбина. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!