Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Олег Верняев с победа в квалификацията по спортна гимнастика в Рио

Олег Верняев с победа в квалификацията по спортна гимнастика
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украинецът Олег Верняев спечели индивидуалната квалификацията от турнира по спортна гимнастика на Олимпийските игри в Рио де Жанейро. Надпреварата ще се започни с многото падания и контузии. Според регламента в Рио квалификацията определя финалистите за отборната надпревара, за индивидуалния многобой и за финалите на отделните уреди.

В индивидуалната надпревара европейският шампион в многобоя за 2015 година събра сбор от 91.964 точки и така изпревари олимпийския и световен шампион в многобоя Кохей Учимура (Япония) с 90.498 точки. Трети е Давид Белявски (Русия) с 89.799 точки.

Двама гимнастици получиха тежки контузии. Французинът Самир Аит Саид, който има в кариерата си четири медала на халки от европейски първенства, получи фрактура на крака при приземяване след изпълнение на прескок.Андреас Тоба пък скъса кръстни връзки на дясното коляно след изпълнение на земна гимнастика.

Германецът Фабиан Хамбюхен призова за преразглеждане на системата за оценяване след тежките контузии на двамата гимнастици.

Жалко е, че гимнастиката е стигнаха до тук. Всеки иска да прави все по-трудни неща, което е огромен риск за здравето. Не ми харесва тази система на оценяване. Надявам се, че тя ще бъде променена след Рио, заяви Хамбюхен.

В квалификациите за отборното състезание на първо място е защитаващият титлата си тим на Китай с 270.461 точки, пред САЩ с 270.405 точки и Русия с 269.612 точки. Световният шампион Япония е едва четвърти с 269.294 точки. Великобритания, Бразилия, Украйна и Германия също за финалисти. Финалът е в понеделник (8 август).

 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени