Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мурат Хамид вероятно е пътувал сам с влак през Унгария, Сърбия и България

Снимка: БГНЕС

Френски медии съобщават, че на турската граница е бил задържан зетят на един от терористите, нападнали френския сатиричното издание "Шарли Ебдо" през януари 2015 година. Задържаният е заподозрян за опит да се присъедини към джихадистите в Сирия или Ирак и в момента се намира в лагер за нелегални мигранти в България.

20-годишният Мурат Хамид, зет на Куаши , единият атентатор срещу редакцията на вестник "Шарли ебдо", е бил задържан на българо-турската граница на 28 юли. Информацията, разпространена от вестник "Журнал дю диманш" е потвърдена и пред други медии от полицейски източници.

Хамид е заподозрян в опит да се присъедини към джихадистите в Сирия. Антитерористичният отдел на парижката прокуратура е открил разследване, за да издаде европейска заповед за задържането му.

Мурат Хамид е брат на съпругата на терориста Шериф Куаши, който беше убит от полицията след атентата. Той е бил за кратко и един от заподозрените, но след двудневен арест беше освободен, тъй като по време на нападението е бил на училище. Пред медиите той заяви, че е ужасен от терористичния акт, с който няма нищо общо.

След една година, прекарана в университета, на 25 юли Хамид е изчезнал, за което семейството му е уведомило полицията. Вероятно той е пътувал сам с влак през Унгария, Сърбия и България.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна