Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десетки села в Кърджалийска област са на воден режим

Десетки села в област Кърджали са на воден режим. В района не е валял дъжд от месец и половина и местните кладенци пресъхнаха. Това наложи към тези населени места да се изпращат водоноски, които на ден правят по 5-6 курса.

Най-тежка е ситуацията в община Крумовград, където 15 села са без вода. В част от тях няма изградена ВиК мрежа и хората черпят вода от местни кладенци. Кметът на Крумовград Себихан Мехмед:

Най-тежко е положението в Багрилци, в Чал, в Ковил, Качулка, Джанка, много са махалите там, в които се налага и в самите кладенци да сипваме вода, а теренът е тежък, труден и това налага много вода да се носи. На ден правим по два-три курса, но в едно населено място като Багрилци трябва да сипваме на пет места, най-малко, така винаги има недостиг. Това е проблемът.

Общината в Крумовград вече подготвя проекти за водоснабдяване на селата без изградена ВиК мрежа. От местната администрация признават, че проблемът с безводието няма да бъде решен бързо:

Ще направим така, че ще сменим водопровода с по-широки, по-големи тръби. По този начин дебитът на водата за село Вранско, където през летния период също има недостиг на вода, ще бъде решен. Поетапно решаваме проблемите, наведнъж не може.

Освен в Крумовград, проблем с водата има и в още три общини в района.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна