Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заподозреният в тероризъм Мурад Хамид от Франция поиска сам екстрадиция

| обновено на 10.08.16 в 16:11
Снимка: БГНЕС

Задържаният на българско-турската граница Мурад Хамид, когото Франция подозира в терористична дейност, сам поиска да бъде незабавно екстрадиран от България.

В началото на съдебното заседание Хамид поиска то да бъде гледано при закрити врата без присъствието на журналисти, което бе отказано от съда. Френският гражданин, роден в Шарлевил Мезиер, в момента е студент, неженен и неосъждан, се разбра още в съдебната зала. След това Хамид се възползва от възможността, предоставена му от закона да поиска сам незабавна екстрадиция. След заседанието прокурорът Цветанка Борилкова заяви:

В европейската заповед за арест категорично е отразено, че лицето като френски гражданин е напуснал територията на Франция на 25-и юли или около 25-и юли, за да се присъедини като доброволец-джихадист към "Ислямска държава" в Сирия или Ирак. Установено е предварително, че същият е посещавал в последно време сайтове с джихадистко съдържание, и сътоветно е имал намерение да пътува към Сирия.

Пред съда Хамид заяви, че е жертва на несправедливост и че е обявен за терорист само заради едни съмнения. Той се оплака и от лошо отношение в ареста. Според неговите думи са се държали с него като с куче. Това обаче беше опровергано от прокурор Борилкова, която след заседанието увери, че лично е говорила с началника на ареста и той я уверил, че всичко е нормално.

На въпрос защо неговият клиент е решил да поиска сам незабавна екстрадиция, адвокатът му Драгомир Александров каза:

Защото не го третират добре и не знае изобщо за какво е задържан. Предпочита да е във Франция, там си познава ситуацията.

След изтичане на тридневния срок, в който Хамид може да оттегли искането, се очаква съдът да се произнесе окончателно.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна