Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мотористи излязоха на национален протест

| обновено на 10.08.16 в 21:13
Снимка: БГНЕС

Национален протест събра мотористи пред Съдебните палати в Русе, Плевен, Велико Търново, Бургас. Те настояват за справедлива присъда за турския гастербайтер Фарук Бекташ, който уби семейство мотористи и се укри от българското правосъдие. Tой беше с мярка "домашен арест" и след като избяга, беше обявен за издирване у нас, в Турция и Германия.

Над 100 мотористи от цялото Южно Черноморие се включиха в протеста пред Съдебната палата в Бургас.

Те се обявиха и за край на безобразията по пътищата.

Певицата Милена Славова заяви, че иска адекватни съдебни решения и справедливост:

Мисля, че всички, които караме мотори, сме прави, защото това, която се случи, е супер нагло.

Съдебната система показа, че е крайно неефективна в това отношение.

Ние се събираме, за да подкрепим законите, да се спазват законите, правилата по пътищата, споделиха и други участници.

Протестът на рокерите в Бургас премина спокойно, като за кратко, заради струпването на мотори, беше затворено движението в центъра на града.

Над сто мотора преминаха в шествие по градските улици и се събраха на мълчалив протести пред Съдебната палата във Велико Търново.


Недоволството ни е предизвикано не само от  онкретния случай на пуснатия под домашен арест и укрил се турски гражданин Фарук Бакташ, каза председателят на един от рокерските клубове Петър Стефанов:

Протестът не е само срещу съдебната система, но и срещу всички институции, които бездействат. Защото в случая с турския гражданин, не е виновен само съдът. Да, виновна е, може би съдийката, че го е пуснала, но са виновни и тези, които не са успели да го опазят под домашен арест и са го пуснали по някаква причина. Искаме адекватни действия от страна на държавата и на всички институции, които да наказват тези, които са виновни за смърт на пътя.

В Русе мотористите от три клуба в града също протестираха мълчаливо пред Съдебната палата.

Милен Боев от един от клубовете припомни, че преди две години на пътя Русе-Велико Търново загина мотористът Ивайло Андреев, а виновен за катастрофата беше отново турски шофьор на камион:

Това е турски тираджия. Когато е видял какво става, е тръгнал да бяга. Част от нашите са го подгонили, не са могли да го стигнат и чак тук някъде към Русе, полицията е оказала съдействие и е бил задържан, но по неизвестни причини е пуснат под домашен арест. Досега нито сме го виждали, нито сме го чували. Доколкото знам е повдигнато обвинение. Обаче в момента всичко е, образно казано, замразено. По случая не знам колко се работи, нямаме никакви новини, нищо ново.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна