Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пробив в лечението на парализа с технологии, задвижвани от мозъчни сигнали

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Парализирани пациенти възстановяват част от контрола и сетивността в крайниците си след тренировки с  технологии, задвижвани от мозъка, сочат данните от ново изследване, цитирано от Ройтерс. В проекта "Да ходиш пак" са участвали осем пациенти, парализирани от кръста надолу, които са използвали технологии като роботизирани крака и ръце и екзоскелети, задвижвани от мозъчните сигнали.
За наша голяма изненада забелязахме, че продължителните тренировки с машина с мозъчен интерфейс предизвиква частично неврологично възстановяване. Някои от пациентите дори възстановиха контрола над мускулите в краката си под нивото на прекъсването и добиха сетивност под нивото на травмата на гръбначния стълб, заяви доктор Мигел Николелис - невролог в университета Дюк.  
Според лекарите тренировките помагат на мозъка да установи нови връзки с пострадалите части на тялото. Изследователите са окуражени, че ще могат да помагат на парализирани пациенти да подобрят състоянието си и дори да възвърнат част от функциите на прекъснатите крайници.  

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна