Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Комисар Светлан Кичиков ще бъде назначен за директор на Главна дирекция "Гранична полиция"

Премиерът Борисов поиска уволнието на ръководството на Гранична полиция след скандал заради обществена поръчка за превоз на мигранти

| обновено на 15.08.16 в 18:07
Снимка: БГНЕС

Началникът на база "Гранични полицейски кораби" комисар Светлан Кичиков ще бъде назначен за директор на Главна дирекция "Гранична полиция", научи "Хоризонт". По-рано в понеделник директорът и заместник-директорът на Граничната полиция комисар Антонио Ангелов и Йотко Андреев подадоха оставки.

Това стана след като премиерът Бойко Борисов заяви, че е разпоредил на вътрешния министър Румяна Бъчварова всички от ръководствот на службата да напуснат постовете си. Причината – сключен договор за наемане на автобус за транспортиране на незаконно преминали и задържани лица във вътрешността на страната, въпреки че срещу собственика на фирмата има повдигнато обвинение за противозаконно подпомагане на чужденци да преминават границата ни. 

Комисия от петима служители на Граничната полиция е разгледала и класирала офертите на фирмите, участвали в скандалния конкурс за превоз на заловени мигранти. Това става ясно от документите по случая, публикувани на страницата на МВР. Едва след това решението е подписано от вече бившия заместник-директор на службата Йотко Андреев.

Близки до случая твърдят, че спечелилата фирма е дала най-ниската цена, като е била представлявана от бащата на Григор Григоров - Тошко Стоянов, по време на подписването на договора с Главна дирекция "Гранична полиция". Най-вероятно това е довело до недоглеждане от страна на експертите, че истинският собственик на фирмата е разследван за трафик на бежанци. "Хоризонт" успя да се свърже с Григор Григоров, но той отказа да разговаря по телефона. Служители на Главна дирекция "Гранична полиция" твърдят, че ако спечелилата фирма е била отстранена по време на процедурата, то собственикът на фирмата е можел да заведе съдебно дело, което с голяма доза вероятност е щял да спечели.

По-рано в Ловеч премиерът Борисов посочи:

Освен срам – друго не мога да кажа. Вчера, когато го научих, разпоредих на вътрешния министър ръководството на Гранична полиция да си подава оставката и да напускат постовете си, защото при тези усилия, които полагаме – и армия, и гранична полиция, и редовия състав, и моряците, които служат на корабите в морето, нашата лична ангажираност ежедневна, усилията, които полагаме всички, и изведнъж заради едно недоглеждане, или някой, който си е правил далавера.

Отговорност за такъв скандал носи директорът, заместник-директорът. Това е работа на министъра да прецени и да постави този, който няма да допуска тези, които арестуват след да участват в обществени поръчки. Тозвучи като виц.

Бойко Борисов допълни, че министърът на вътрешните работи не носи отговорност за скандала.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна