Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сателитни предаватели са поставени за първи път на белоглави лешояди в Източните Родопи

Снимка: www.neophron.bspb.org

Сателитни предаватели са поставени за първи път на белоглави лешояди от единствената популация в Източните Родопи. Това е най-мащабното проучване на този вид птици на Балканите, което трябва да помогне за тяхното опазване.

Маркирани са пет птици, три възрастни, които ще носят имената Вихър, Буря и Крум, както и две млади Арда и спасеното преди седмица от удавяне лешоядче Звезди. 

Предавателите изпращат данни в реално време за тяхното местоположение, здравословно състояние и екология като по този начин ще бъдат определени най-рисковите за лешоядите райони. Маркирането беше извършено от екип на Българското дружество за защита на птиците в рамките на проекта "По-диви Родопи". 

До края на годината предаватели ще бъдат поставени на още седем белоглави лешояди, а целта е до края на проекта те да станат общо 20. Ще бъдат маркирани и черни лешояди, които гнездят в Националния парк "Дадя" в Гърция, близо до българската граница. Това ще даде информация кои са предпочитаните за обитаване райони за този вид и ще е от полза при опитите на природозащитниците да върнат птиците в Източните Родопи.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна