Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ася Гонева, КНСБ: Готови сме за протест заради минималните осигурителни доходи

Васил Велев: Минималните осигурителни прагове са отживелица

КНСБ е готова да организира протест заради минималните осигурителни доходи, каза за "Хоризонт" изпълнителният секретар на синдиката Ася Гонева

Между бизнеса и профсъюзите зрее напрежение заради тези доходи, които се договарят повече от 10 години в общо 85 икономически дейности и които засягат около половината от работещите в страната. Обикновено разгарът на преговорите е точно през месец август. Тази година обаче тези преговори буксуват.

Според представители на бизнеса процесът дори не е стартирал официално. С писмо до министрите на финансите и на труда и социалната политика – Владислав Горанов и Зорница Русинова, работодателите поискаха преди дни да бъдат отменени минималните прагове с аргумента, че увеличават сивия сектор. Синдикатите обаче се обявиха категорично против тази теза.

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев заяви, че минималните  осигурителни прагове са отживелица. По думите му близо 300 хиляди българи работят в икономически дейности, в които, заради административната намеса на пазара на труда, минималната заплата е по-висока от средния осигурителен доход:

Работодателите ясно изразиха позиция, че преди да се постигне консенсус за начина, по който се договаря минималната работна заплата, няма да преговарят за минимални осигурителни прагове. Това е така, защото миналата година бяха разпространени административно коефициенти на увеличение на минималните осигурителни доходи в икономическите дейности, където нямаше постигнати споразумения. Те въобще не отговарят на средния процент на договорените увеличения. Административно беше въведена минимална работна заплата, която не е договаряна. Средният коефициент се увеличи с повече от 2%. Ние сме категорично против механично да се разпростират такива, еднакви за всички, тъй като в някои икономически дейности може да бъде два пъти по-високо увеличението, а в други трябва да има намаление. България е единствената страна от ЕС, в която има минимални осигурителни доходи. Това е една отживелица.

Според синдикатите договарянето на праговете води до ръст на осигурените, до повече приходи в общественото осигуряване и до повече данъчни постъпления. Ася Гонева заяви, че от гледна точка на синдикатите преговорите са стартирали, но е притеснително мълчанието на социалното министерство, което не е дало официалния им старт:

Това е един нов подход да се бойкотира една мярка срещу сивата икономика и нелоялната конкуренция срещу интересите на работниците и служителите, която всяка година работодателите пробват. Преговорите са стартирали от наша гледна точка. Това, което мен повече ме възмущава, е мълчанието на социалното министерство. Това ме навежда на мисълта, че сегашното ръководство на министерството или не си дава ясна сметка колко сериозен е този проблем, или по този начин заявява, че до някаква степен споделя позицията на работодателите.

Интервюто на Мария Костова с Ася Гонева и с Васил Велев можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна