Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

При златните самодейци на Кутово и Гъмзово

10
Снимка: Радио ВИДИН

Съставите на Народно читалище "Просвета 1937" от видинското село Кутово се завърнаха с три медала от Националния фолклорен фестивал "Фолклорен извор". Той се проведе в свищовското село Царевец. Радио ВИДИН гостува на самодейците по време на репетициите им. Посрещнаха ни облечени в носии, широко усмихнати, пяха и танцуваха за нас, и за вас, слушателите ни. Срещаме ви с Румяна Костадинова, секретар на читалището в Кутово:

"Сребърен медал спечели детската танцова група, бронзовият е за певческата група, а танцовият състав при възрастните спечели златото за изворен фолклор. Играем само наши, автентични хора, държим на традициите и сме горди, че представихме подобава Видинска община."

Попитахме самодейците от Кутово и за носиите им- кое е характерно за техния край и как се снабдяват с тях.

"Костюмите и на децата, и на другия състав са стари, на около 150 и повече години. За пример давам в една от носиите задната престилка- домашно тъкана с пришити мъниста или везани със сърмени конци. Защо правим самодейност ли- колкото и да си изморен от работа, като дойдеш тук на репетиция и забравяш всичко. Радваме се, че успяхме да сформираме детската група, на която да предадем всичко, което знаем"- разказаха секретарят на читалището Румяна Костадинова и председателят Юлия Цветкова.

Създадена само преди 3 месеца, детската танцова група към читалище "Просвета 1937" вече е постигнала добър синхрон и богат репертоар. Най-малката им танцьорка е само 6-годишна, но не бърка сложните стъпки на местните хора. Виктория Даринова е на 10 години и също играе в детския състав. Заедно с Цветина Цветанова усвояват хората, които им показват по-старшите танцьори.

Какво е да си златен медалист от Национален фолклорен фестивал? Това най-добре го знаят и самодейците от видинското село Гъмзово. От същия фолклорен фестивал, от който имат медали самодейците от Кутово в свищовското село Царевец, Гъмзово се завърнаха с два златни медала и с една специална награда. Наш екип се срещна с една малка част от златните медалисти, сред които е и Анжела Белдева, секретар на местното читалище:

"Златните медали са ни дадени в категория "танцово изкуство" и "индивидуален изпълнител" на нашия музикант Мартин Маринов Фърнев. Емоцията е много голяма, защото имаме признание за всички тези самодейци за положения труд- от най-малкия участник на 8 години, до най-възрастния на 84."


Разговорите със самодейците може да чуете в звуковите файлове.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна