Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Елица Янкова донесе първия медал за България от Игрите в Рио де Жанейро

| обновено на 18.08.16 в 09:08
4
Елица Янкова донесе първия медал за България от Игрите в Рио де Жанейро
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Елица Янкова донесе първия медал за България на 31-вите Летни олимпийски игри в Рио де Жанейро. Дебютантката ни стигна да така жадуваното от всички отличие, след като победи в схватката за бронза в категория 48 килограма опитната аржентинка Алехандра Патрисия Бермудес със 7:6 точки. Това е най-големият успех в кариерата на Янкова, която тази година спечели бронз на Европейското първенство в Рига, а миналата година на Европейските игри в Баку се класира втора.

По пътя към медала българката записа три победи. В първия си мач отстрани с 10:0 и технически туш камерунката Ребека Муамбо. В осминафиналите обърна рускинята Милана Дадашева, след като изоставаше с 0:4, а в четвъртфинала се наложи над колумбийката Каролина Кастийо.

Талантливата ни състезателка загуби полуфиналната си схватка, след като отстъпи с туш срещу Мария Стадник от Азербайджан, която в крайна сметка стигна до сребърното отличие в категорията. Олимпийската титла стана притежание на японката Ери Тосака.

В медиите четяхме само негативни неща. Наричха ни "туристи". Показахме, че България все още има лъвски дух, бяха първите думи на Елица Янкова.

Успя с много дух, тренировки и лишения. Тя има дух и воля за победа. Успя, защото нямаше какво да губи, даде всичко от себе си. Гордеем се с нея, защото тя е боец. Медалът си остава за нея – заради тази воля и този характер. Пожелавам ѝ на другата олимпиада да стане олимпийска шампионка, но първо да е здрава, другото се постига с труд и желание. Много сме щастливи, само негативни неща се случиха около нас, дай Боже, оттук да тръгне и да спечелим още медали, за да се гордее цяла България, заяви след мача треньорът на националния ни отбор за жени Серафим Бързаков пред екипа на БНТ.

Може да бъде сред големите имена в тази категория, има духа. Проведе четири схватки, преди да стигне до битката за медала. Има волята, всичко е в нея,
сподели личният треньор на Янкова Петър Касабов.
Елица е много талантлива. Очаквам олимпийска титла от нея. На тази олимпиада се размина с титлата, но на следващата ще я заслужи, коментира президентът на БФ Борба Валентин Йорданов.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени