Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жеравна очаква хиляди участници във фестивала на народната носия

Деветото издание на Международен фестивал на фолклорната носия „Жеравна” ще бъде открито тази вечер в местността Добромерица. Събитието за поредна година привлича със своята автентичност - посетителите се обличат в носии и нямат право да използват предмети от съвремието.

„Хиляди ще са участниците, които ще се потопят в живота на предците ни чрез автентични облекла, танци и песни. В бъдещето няма как да отидем, но в миналото можем да се върнем и този фестивал е направен точно с такава идея. Това е една възможност да изживеещ няколко дни така както са ги живели нашите баби и дядовци – да се храниш с такава храна, да се забавляваш по техния начин, такава музика да слушаш, да си облечен като тях.И това много се харесва на хората, защото това са истински неща“, съобщи Христо Димитров , ръководител на ансамбъл „Българе“ и един от организаторите на фестивала.

Новото тази година във фестивала е, че ще обърне специално внимание на българските народни танци. В съботния ден ще се състои представяне на клубове, школи и танцови състави от цялата страна, които ще демонстрират автентични танци и ще научат и публиката да ги играе.

Официалното откриване на фестивала е тази вечер в 20 ч, предвидено  е възпоменание за героите на България и народно веселие. През двата  следващи дни то ще продължи с изпълнение на състави от цялата страна, ще се проведат  народни борби, нестинарски танци и надигравания. Сред официалните гости на събитието ще бъдат писателят Антон Дончев , боксьорите Кубрат и Тервел Пулеви, актьорът Бен Крос.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна