Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Адриана Дунавска: Ако се състезавах при сегашния правилник, щях да съм олимпийска шампионка

Адриана Дунавска: Ако се състезавах при сегашния правилник, щях да съм олимпийска шампионка
Снимка: Личен архив

Винаги олимпийските игри ще останат като един форум, който е най-големият в областта на спортните състезания. Голямо вълнение. Беше много вълнуващо състезание. Всъщност първото трябваше да е в Лос Анджелис през 1984 година. Но поради това, че целият източен блок бойкотира и не участва, за нас в Сеул се осъществи дебютът. Наистина голяма емоция. Бях много млада. Много труд, много тренировки. Като върна лентата назад, не мога да си спомня точно какво се случи. Регламентът тогава беше по-различен. Ако ние се състезавахме по същия регламент като днешния, аз щях да бъда олимпийска шампионка. 5 стотни ме делят от златния медал, това разказа в специално интервю за Олимпийското ни студио Адриана Дунавска – единствената ни състезателка по художествена гимнастика с медал от олимпийски игри в индивидуалното класиране. Тя печели сребро на Олимпиадата в Сеул през 1988 година.

Снимка

Дай Боже, момичетата да имат един хубав ден, защото те са много добре подготвени. Очакванията наистина са големи за медал. Абсолютно съм убеден, че ако си изиграят съчетанията, те ще бъдат възнаградени, така Дунавска, която беше наставник и на националния ни отбор, описа очакванията към сегашния ансамбъл.

Снимка


Преди няколко месеца Адриана Дунавска прекрати договора си с Френската федерация по художествена гимнастика, след като няколко години беше начело на националния им отбор

Снимка

Адриана Дунавска е първата ни и единствена олимпийска медалистка в художествената гимнастика и едно от „Златните момичета“ на Нешка Робева. През 1988 година на Олимпиадата в Сеул художествената гимнастика за пръв път е включена в олимпийската програма. С дебюта си на олимпийските игри Дунавска печели сребърен медал в борба с Марина Лобач и Александра Тимошенко (и двете от СССР).

През юни 2007 година е назначена за старши треньор на националния ни ансамбъл по художествена гимнастика. През 2006, получава покана от Франция, да поеме техния национален отбор, но поради ангажимента си към нашия отбор, остава с него до завръщането в България след олимпийските игри в Пекин. През 2008-а напуска българския национален отбор и става старши треньор на френския национален отбор – индивидуално и ансамбъл.

Сега имам ангажименти с американския национален отбор. Имам някакви договорки и с Япония. Още не съм се ориентирала какво искам да правя, но няма да бързам. Ще бъда треньор така или иначе. Това съм правила цял живот, това ще правя, завърши Адриана Дунавска.

Отличия

1986 – Европейско първенство във Флоренция – златен медал на топка, 4-та в многобоя

1987 – Световно първенство във Варна – злато на лента, сребро в многобоя

1988 – Олимпийски игри в Сеул – сребърен медал в многобоя

1988 – Европейско първенство в Хелзинки – злато в многобоя, злато на лента и обръч

1989 – Европейска купа в Хановер – златен медал на лента, сребро в многобоя и бронз на обръч

1989 – Световно първенство в Сараево – сребро на лента и топка, бронзов медал в многобоя


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна