Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Комисия започна изслушванията по иска за убежище на избягалите в Гърция турски военни

Снимка: БТА

Комисията по даване на бежански статут в Атина започна изслушването на осемте турски военни, които поискаха политическо убежище в страната. Военните избягаха с хеликоптер на гръцка територия след опита за преврат в Турция.

Процедурата по изслушването продължава няколко дни, а решението се очаква до месец. Всеки един от военните излага личните причини, които са довели до иска за убежище, но пред комисията присъстват само адвокатите им. Както и пред съда в Александруполис, в иска се поддържа версията, че мъжете не са участвали в опита за преврат и ако бъдат върнати в Турция, няма да получат справедлив процес.

Министерството на правосъдието в Атина вече получи официално искането от Анкара за екстрадиция на военните на базата на прокурорско обвинение. Реакцията на минстерството обаче се очаква след решението на комисията. Медиите коментират, че практически е невъзможно да се окаже политически натиск върху членовете ѝ, тъй като в нея участват и представители на няколко европейски страни.

Същата процедура се прилага при разглеждане на всеки иск за бежански статут.

Правителството не коментира случая. Юридически експерти обаче са на мнение, че по всяка вероятност осемте турски пилоти ще получат убежище, защото "връщането им в Турция е заплаха за живота им".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна