Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владимир Путин: Не смятаме да прекъсваме отношения с Киев

| обновено на 19.08.16 в 16:23
Владимир Путин
Снимка: БТА

Опитът за диверсия в Крим е бил резултат от нежеланието или неспособността на Киев да изпълни Минските споразумения за разрешаване на конфликта в Източна Украйна. Това обяви руският президент Владимир Путин на заседанието на Съвета за сигурност на Русия, което се провежда в Крим. Миналата седмица Москва обвини Киев, че украински специални части са опитали да проникнат в Крим и да осъществят терористични атаки. Украйна отрича обвиненията, но въпреки това се стигна до обтягане на отношенията с Русия. Путин заяви днес, че не иска да се стига до скъсване на дипломатическите отношения, но се надява провокации като тази с Крим да не се повтарят.

Надявам се, че това няма да бъде окончателният избор на партньорите ни и че здравият разум ще надделее. Не смятаме да прекъснем отношения въпреки нежеланието на настоящите власти в Киев да имат пълноценни дипломатически отношения на ниво посланици. Ние все пак ще създаваме възможности за развитие и поддържане на контакти, заяви Владимир Путин.

Руският държавен глава обясни също, че на заседанието на Съвета за сигурност ще бъдат обсъдени допълнителни мерки за осигуряването на безопасността на Крим и жителите му. На предишното заседание на Съвета за сигурност от 11-и август вече бяха обсъдени допълнителни мерки за безопасност на гражданите и инфраструктурата на Крим.

Това е петата визита на Путин на стратегическия полуостров, който Русия анексира от Украйна през март 2014 г.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна