Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четири международни съдийски организации с призив към Висшия съвет на съдиите и прокурорите в Турция

| обновено на 19.08.16 в 17:40

Четири международни съдийски организации призоваха Висшия съвет на съдиите и прокурорите в Турция да спазва и да прилага международните и европейски стандарти, когато се взимат решения за уволнението на магистрати.

Повод за обръщението е новината, че турският съдебен кадрови орган в момента разглежда освобождаването на 3500 съдии и прокурори. Копие от писмото беше разпространено от Съюза на съдиите в България. 
Писмото е подписано от президентите на Европейската асоциация на съдиите и на асоциацията "Европейски магистрати за демокрация и свободи", чийто член е българският Съюз на съдиите, както и от Асоциацията на европейските административни съдии и Международната фондация "Съдии за съдии".

От организациите припомнят, че според международното право магистрати могат да бъдат отстранявани от длъжност или уволнявани само при сериозни основания за неправомерно поведение или некомпетентност, и то след честен процес.

"Съдиите не могат да бъдат отстранявани или уволнявани на базата на турския Закон за извънредната ситуация, без внимателна преценка на всеки отделен случай и по съответната правна процедура и защита. Всички санкции, наложени без предварително надлежно разследване и доказване на обвиненията в неправомерно поведение на всеки засегнат съдия, са в несъответствие с международните и европейски стандарти за съдебна независимост", предупреждават четирите международни съдийски организации и уверяват Представляващия Висшия съвет на съдиите и прокурорите в Турция, че Платформата за независима съдебна власт в Турция е на разположение да предостави помощ, ако е необходимо.    

Подробности от писмото до Висшия съвет на съдиите и прокурорите в Турция, в което четирите международни съдийски организации изразяват тревогата си, можете да чуете в репортажа на Силвия Великова в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна