Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инж. В. Милушев: Състоянието на водопроводната мрежа в кв."Симеоново" се подобрява

Хр. Петров: Хроничен е проблемът с канализацията и водопровода на квартала

Снимка: Георги Корнейков, БНР

Софийска вода подобрява състоянието на водопроводната мрежа в квартал "Симеоново и качеството, а авариите намаляват, заяви за "Хоризонт"  инженер Валентин Милушев от "Софийска вода".

 От Гражданското сдружение "За Симеоново" обаче настояват за продължаване на проекта за изграждане на канализационна мрежа.

Проблемът с канализацията и водопровода на квартала е х
роничен, коментира Христо Петров от гражданско сдружение. Гражданите очакват да бъде продължен проектът между Столична община и "Софийска вода", за да могат кварталите под Витоша да се свържат с канализационната мрежа, подчерта Петров:
Преди две години завършиха част от канализацията на два етапа до училището в Симеоново, обаче никой не е включен към нея, тъй като тя не е включена към централния колектор. И остана висящо, тъй като парите бяха усвоени, и чакаме следващото усвояване.

Те направиха едно гениално нововъведение, като включиха в този колектор не само отходните води, но и повърхностните води, които се стичат тук по улиците. Представете си само какъв му е капацитетът му – смален е, защото ние живеем на склона на Витоша и всички води - и отточни, и повърхностни от планината, винаги са минавали. Това дере също е пример за едно общинско безумие - през него се стичаше тук водата на целия район Витоша, а те го затрупаха,
допълни Христо Петров.

До момента има изграден колектор, който в бъдеще да събира каналните води от клоновете на канализационната мрежа, обясни инж. Милушев, който е старши мениджър“Управление на мрежата“ в "Софийска вода":
При цялостното изграждане на мрежата - тогава би трябвало вече от разпределителните клонове на канализационната мрежа да се включат имотите в тези разпределителни клонове, които съответно да се съберат в този колектор. Той ще събира водите от разпределителните клонове и няма как да имат очаквания, че в тези основни канализационни клонове ще се включват домакинства, т.е след като е започнато, ще се завърши.

По обслужването и реновирането на мрежата, особено изграждането на нова и за водопровод, и за канал, като цяло е доста трудоемък процес, който е свързан не само с това дали имаме пари да го направим, а и с това как и кога да се направи,
 поясни Валентин Мишулев.

След изгражданите на главните канализационни колектори ще започне и изграждането на канализацията във вътрешно кварталната мрежа, която трябва да е готова през 2018 г.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна