Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Невяна Владинова на финал в Рио де Жанейро

Невяна Владинова на финал в Рио де Жанейро
Снимка: Sportal.bg

Невяна Владинова се класира за финала на индивидуалния многобой в олимпийския турнир по художествена гимнастика в Рио де Жанейро.  Дебютантката на олимпийски игри изигра по най-добрия начин съчетанията си и закономерно намери място сред десетте финалистки. 22-годишната ни гимнастичка завърши шеста в крайното класиране със сбор от 70.966 точки. След българката останаха 20 състезателки, като Нета Ривкин (Израел), Саломе Пажава (Грузия), Кахо Минагава (Япония), Варвара Филиу (Гърция).

Възпитаничката на Бранимира Маркова изпълни чисто всичките си съчетания, като получи от съдиите 17.666 точки за композицията с обръч, 17.700 точки за тази с топка и по 17.800 точки за бухалки и лента.

Шестото място ме изненада и се надявам да успея да го повторя. Много се радвам, че успях да защитя постиженията на българската гимнастика и на Силвия Митева (която в Лондон 2012 също влезе във финала). Определено съм доволна, че си изиграх съчетанията така, както исках - без грешка. Доволна съм и от оценките, и класирането, разбира се. И се надявам утре да съм още по-стабилна.Амбицията ми е да покажа най-доброто от себе си. Ще се хвърля и ще играя с много удоволствие. Ще играя за България и за всички. Винаги може по-добре и се надявам още утре да го покажа, това каза Невяна  Владинова след края на квалификацията пред българските медии в Рио де Жанейро.

Квалификацията спечели Маргарита Мамун (Русия) със сбор от 74.383 точки. Най-високите й оценки бяха 19.050 точки на лента и 19.000 точки на топка . Трикратната световна шампионка Яна Кудрявцева (Русия) допусна грешки в три от съчетанията си, но завърши втора със 73.998 точки. Най-чистото й изпълнение беше на бухалки, за което получи 19.000 точки. Трета е Анна Ризатдинова от Украйна със 73.932 точки.

Пред Невяна Владинова са още Мелитина Станюта (Беларус) със 72.575 точки и Йон-Джае Сон (Република Корея) със 71.956 точки. За финала се класират също най-възрастната гимнастичка на турнира Каролина Родригес, 30-годишна, Марина Дурунда (Азербайджан), Катарина Халкина (Беларус) и Ксения Мустафаева (Франция).


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна