Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бан Ки-мун: 130 милиона души в света имат нужда хуманитарна помощ

Мартин Коблер: Над 2,4 милиона души в Либия са жертва на хуманитарната криза в страната

| обновено на 20.08.16 в 09:15
Снимка: ЕПА/БГНЕС

130 милиона души в света се нуждаят от хуманитарна помощ, заяви генералният секретар на ООН Бан Ки-мун. По случай вчерашния Световен ден на хуманитарната помощ, той призова всеки жител на планетата да направи всичко възможно, за да стане светът по-добро място за живот.

В Деня на хуманитарната помощ в централата на ООН в Ню Йорк беше почетена паметта на сътрудниците на организацията, загинали при изпълнение на служебните си задължения. Само през миналата година около 150 миротворци и цивилни служители на ООН са били убити при нападения или са починали вследствие на злополуки или болести. Общо от 1948 година до сега, над 3500 войници и полицаи са загинали при мисии на световната организация в "горещи точки".

Над 2,4 милиона души в Либия са жертва на хуманитарната криза в Либия, която се влошава всеки ден, предупреди специалният пратеник на ООН за северноафриканската държава Мартин Коблер, цитиран от Франс прес. Тези хора нямат достъп до лекарства и ваксини, подчерта той в комюнике, публикувано вчера по случай Световния ден на хуманитарната помощ. Почти 300 000 деца не посещават училище. Коблер отбеляза и трудното положение на над 270 000 мигранти, напуснали своите страни и блокирани в Либия, чието население е около 6,4 милиона души.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна