Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Художници пресъздадоха уникалното разложко хоро от дървени фигури с рисувани носии

Снимка: Кети Тренчева

Композиция от дървени човешки  фигури, украсени с рисувани народни носии, е новата арт придобивка на Разлог. 12 художници пресъздадоха своята  представа за за уникалното разложко хоро.   

Идеята за  артистичната композиция е своеобразно продължение  на културните събития  „Хиляда носии на едно място“ и „ На армане с тъпане“, превърнали се в  една от най-силните и радващи се на изключителен интерес местни традиции. 

Първоначалният  замисъл известни художници от Италия, Полша, Украйна и България да украсят танцуващите  дървени фигури с народни облекла от Разложко е  допълнена с  национални носии от родните държави на  майсторите на четката. Женските и мъжки силуети  рисуваха  професорите от Полша Марека и Дороти Сак, преподаватели в Академията в Лодз, Олексий Ковал и  Оксана Стратячук, възпитаници на Киевската школа, Оксана Миловразова от Академията  за изобразително изкуство в  Урбино, Италия, българските художници проф. Лаура Димитрова, проф.Стефан Алтъков и Иван Арабаджиев. Към утвърдените имена в  това изкуство се присъедини и  талантът на студентката  Мария Бонкова, родом от Разлог. 

Стотици жители и гости на Разлог имаха възможността да наблюдават творческия процес и  монтирането на фигурите в неуморното българско хоро, което ще остане  пред Дома на културата в града.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна