Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ренци, Мелкел и Оланд ще търсят начин да "изстрелят" Европа от дъното

| обновено на 22.08.16 в 12:12
Снимка: ЕПА/БГНЕС

На италианския остров Вентотене, символ на проекта за Европейски съюз, днес ще се състои тристранната среща на високо равнище Италия-Германия-Франция. Тя е по предложение на италианския премиер Матео Ренци, който ще разговаря с германския канцлер Ангела Меркел и с френския президент Франсоа Оланд.

Нова Европа трябва да стартира от Вентотене. Те ще дойдат, за да обсъдим как да изстреляме наново Европа от дъното, е мнението на Матео Ренци, който държи много след британския Брекзит да настъпят конструктивни промени в Евросъюза, съобразно манифеста, написан за неговото създаване на едноименния остров от италианския политик и писател Алтиеро Спинели. В тази посока триумвиратът Италия-Германия-Франция, в лицето на Ренци, Ангела Меркел и Франсоа Оланд, ще обсъди развитието, инвестирането и европейската икономическа гъвкавост. Това ще стане на самолетоносача "Гарибалди", който от месеци насам е ангажиран с мигрантския поток през Средиземно море. 

Тримата висши политици ще обсъдят и този голям за Европа проблем, положението с Либия, както и борбата срещу "Ислямска държава". Програмата предвижда също поклонение пред гроба на Алтиеро Спинели, който по време на фашистка Италия е бил заточен в затвора на остров Вентотене. След края на срещата Ренци, Меркел и Оланд ще дадат съвместна пресконференция. За сигурността на събитието се грижат военноморските и военновъздушни сили на Италия. 

Според френски дипломатически източник, цитиран от Ройтерс, днешната среща цели да покаже единството на трите най-големи страни в Европа, а не да създава някакъв специален клуб. Агенцията отбелязва, че Меркел, Ренци и Оланд са на различно мнение как да се ускори икономическият растеж и да се намали безработицата в ЕС.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна