Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Творци от страната и чужбина идват на Арт фест Берковица

5
Снимка: Петя Генова

От 1-ви до 6-и септември е кулминацията на Арт фест Берковица, организиран от две млади и вдъхновени берковчанки – Снежина Николова и Ива Василева.

Инициативата се провежда за първа година и вече продължава месец. Дотук бяха направени различни арт ателиета за деца и изложба на преподаватели и студенти от Висшето строително училище "Любен Каравелов" в София. От началото на септември идва "тежката артилерия" – доказани творци от България и Германия – художници, фотографи, театрали, графити художници.

Програмата е изключително наситена и ще допълни тържествата за празника на Берковица – 8 септември.

Ето и основните събития.

На 1-ви септември от 10:00 ч. се открива голям арт базар в сградата на халите. По същото време графити художниците ще започнат да рисуват външната фасада на Детски център "Камбанка". Вечерта на същия ден в щаба на арт феста в партера на блок "Ком" ще има вернисаж и концерт.

На 2-ри септември в Галерията ще бъде открита втората изложба на фестивала. Авторите ще споделят своите фотопреживявания от пътуването си в Иран и Индия. Същата вечер от 19:00 часа почитателите на Мелпомена ще могат да съпреживеят изпълнението на театър АТОМ.

На 3-ти септември артистите ще посетят Шато Слатина, където ще се запознаят с творбите на художниците от пленера, който приключи на 13-и август. Вечерта ще има концерт и парти за младежите.

На 4-ти септември ще има танцови представления и концерт.

На 5-и младежите ще бъдат предизвикани на стрийтбол състезание, а за почитателите на литературата в къща-музей "Иван Вазов" ще се организира литературно четене.

На 6-и септември ще бъде сложен финал на всички арт инициативи.

Успешни творци подкрепят идеята на младите момичета – Борис Праматаров – илюстратор и график, Фредерик Шулц – фотограф в Германия, художникът експериментатор Калоян Илиев-Кокимото, художниците от "Пиротехник Крю"-Пловдив.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна