Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Половината от жертвите на терористичното нападение в Турция са деца

| обновено на 22.08.16 в 14:48
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Най-малко 22 от жертвите на терористичното нападение в турския град Газиантеп в събота са деца под 14 години, съобщи Ройтерс като се позова на източник от турското правителство. Атентатор-самоубиец се взриви по време на сватбена церемония, като отне живота на 54 души и рани най-малко 60. Турският президент Реджеп Ердоган съобщи, че самият атентатор е момче на възраст между 12 и 14 години и посочи, че "Ислямска държава" е отговорна за атаката.

Устройството, използвано при бомбеното нападение в Газиантеп, е било от същия тип като тези при атентатите миналата година на мирна демонстрация в столицата Анкара и в пограничния град Суруч. Това обяви високопоставен служител от службите за сигурност, цитиран от Ройтерс. Турските власти смятат, че отговорност за атаката в Газиантеп носи "Ислямска държава". Последните разкрития за типа взривно устройство засилват тези подозрения, защото атентатите в Анкара и Суруч бяха извършени от джихадистката организация.

Газиантеп е убежище за хората, избягали от сраженията между турската армия и бойци на ПКК в Югоизточна Турция:

Приятелите и съседите ни бяха там. Тъжни сме и ни боли. Нападението беше зверско. Искаме край на кръвопролитията. Боли ни много, особено за жените и децата, заяви един от очевидците на атаката.  
Международната общност осъди нападението в Газиантеп.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна