Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турската армия провежда военна операция в Сирия

Американският вицепрезидент Джо Байдън пристигна в Анкара

Снимка: БТА

Турската армия започна тази сутрин военна операция срещу групировката "Ислямска държава" в Сирия и срещу силите на партията "Демократичен съюз". Конфликтът там ще бъде сред основните въпроси по време на еднодневното посещение на американския вицепрезидент Джо Байдън, който вече пристигна в Анкара.  


Тази сутрин турската армия започна военна операция в Сирия. 
Турските танкове, намиращи се около Джараблус - на 30 километра от Манбидж, участват в прочистването на града от бойците на ИДИЛ.
Турската артилерия е извършила обстрел по 63 цели, като са нанесени са 224 удара срещу джихадистите  в рамките на военната операция в подкрепа на силите на ръководената от САЩ международна коалиция срещу "Ислямска държава", съобщиха турски медии.

В същото време Турция се стреми да предотврати завладяването на разположения на западния бряг на река Ефрат Джараблус от кюрдските отряди. 
 В Анкара пристигна и вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън, който ще разговаря с президента на Турция Реджеп Таийп Ердоган и турския премиер Бинали Йълдъръм.

Основните теми се очакват да бъдат борбата срещу ИДИЛ, както и да бъде заявена подкрепата на Вашингтон за съюзническа Турция в светлината на поохладнелите отношения с Анкара във връзка с опита за преврат от 15 юли.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна