Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Москов: Всеки един от сроковете и процедурите за финансиране от "Фонда на лечение на деца" е съкратен

Проф.Пилософ: Измененията ще улеснят работата на Фонда

| обновено на 24.08.16 в 17:41
министър Петър Москов
Снимка: БГНЕС

До един месец "Фондът за лечение на деца" ще трябва да излиза с решение по постъпилите заявление. Тази промяна одобриха министрите с приетите промени свързани с работата на Фонда. Освен това се дават възможности за осигуряване на транспорт, настаняване на децата и на един придружител, както и за финансиране на три контролни прегледа след изследване и трансплантация на дете. 
Промените дават възможност и за заплащане на лекарства от списъка на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, разрешени, но не налични на пазара, както и за финансиране на до три контролни прегледа след осъществено лечение или трансплантация. Целта на промените е да гарантира достъпа на децата до навременна диагностика и лечение, обясни министъра на здравеопазването Петър Москов
Всеки един от сроковете и процедурите, по които от входирането на искане за финансиране от Фонда на лечение на дете до окончателното решение за финансиране на такова лечение, е съкратен и с ясна последователност, и с ясен график. За част от нещата досега нямаше срокове. Фондът и в момента разглежда преписки, постъпили ноември и декември месец миналата година. В рамките на месец от постъпването на заявлението до решението, положително или отрицателно, процедурата трябва да бъде извървяна.
За първи път се регламентира статутът на резервните членове на Обществения съвет, които да заместват редовните случаи на невъзможност за участие в заседанията. Числеността на администрацията ще се запази, но ще се въведе изискване директорът на Фонда да бъде магистър по медицина с призната медицинска специалност. До края на годината ще се увеличи и щатната численост.
С 40 на сто се съкращават сроковете, в които Фондът за лечение на деца ще обработва документите им. Това каза за „Хоризонт“ директорът на фонда професор Владимир Пилософ по повод одобрените от правителството промени в работата на Центъра. Според него, измененията ще улеснят работата на Фонда и ще я  направят по-напрегната. 
Досегашните срокове за вземане на решения по отделните случаи са били 40-45 дни, обясни професор Пилософ.
Сега, както виждате отиват до един месец.
Пилософ обаче предупреди, че има не малко по-сложни случаи на деца, които изискват повече време за работа.
Както се казва, винаги има изключение.
Другата важна промяна в работата на Фонда, според Пилософ е регламентирането на разходите за преводи в чужбина.
Нещо належащо, защото няма как да отиде един пациент, дете с родителите си в чужбина и да няма възможност да контактува с лекаря, при когото сме го пратили.
Промените решават и проблема с лекарствата, които са регистрирани у нас, но ги няма на пазара, обясни директорът на Фонда. Той посочи, че увеличаването на членовете на обществения съвет към Фонда ще гарантира редовното провеждане на заседанията на съвета.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна