Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йълдъръм: Турция ще продължи операциите срещу групировките

ПКК пое отговорност за днешния бомбен атентат край полицейски участък в югоизточния турски град Джизре

| обновено на 26.08.16 в 14:05
Бинали Йълдъръм
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турция ще продължи операциите срещу бойци на "Ислямска държава" и на други групировки, за да предотврати нов поток от мигранти, заяви турският премиер Бинали Йълдъръм. Той бешe категоричен, че страната му ще отговори на нападението в Джизре.

Нито една терористична организация не може да държи страната ни за заложник. Народът трябва да разбере, че започнахме война срещу терористите. Както казва Мустафа Кемал "независимост или смърт". 

Единадесет турски полицаи са убити, а 78 души - ранени при днешния бомбен атентат край полицейски участък в югоизточния турски град Джизре, предаде Франс прес. Президентът Реджеп Ердоган заяви, че решимостта на Анкара да се бие с екстремистите се увеличава след днешния бомбен атентат, съобщи Ройтерс. Турция се бори с екстремистите у нас и в чужбина, добави още той. Ердоган обвини за атентата обявената за незаконна Кюрдска работническа партия (ПКК). По-късно тя пое отговорност за атаката. На своя уебсайт от ПКК заявяват, че атентатът идва в отговор на продължилата изолация в затвора на лидера им Абдула Йоджалан и на липсата на информация за местонахождението му.

Нападението беше извършено два дни, след като Турция предприе операция в Северна Сирия срещу "Ислямска държава" и бойци на кюрдските милиции.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна