Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мюсюлмански екстремисти освободиха 8 свои съмишленици при атака на затвор във Филипините

| обновено на 28.08.16 в 10:09
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Мюсюлмански екстремисти, поддръжници на групировката "Ислямска държава", нападнаха затвор в южната част на Филипините, освобождавайки осем свои съмишленици.При атаката са избягали и други 15 затворници.

Полицията смята, че нападението срещу затвора е извършено от 50 тежко въоръжени членове на екстремистката група Мауте. Те обезоръжили охраната и освободили осем ислямисти, включително три жени, арестувани по-рано при операция на армията и полицията

Мауте е нова организация на въоръжени ислямски радикали, заклели се във вярност на "Ислямска държава", както и едно от многото ислямистки движение, помещаващи се на остров Минданао, дом на филипинското мюсюлманското малцинство в страната, която до голяма степен е католическа. Групата се занимава предимно с отвличания и бомбени атентати, както и се смята за организатро на нападението в град Бутиг преди половин година.

Това е поредното масово бягство от филипински затвор с участието на мюсюлмански екстремисти, допълват от АФП. През 2009-а над 100 въоръжени мъже нахлуха в затвор, намиращ се на южния остров Басилан, освобождавайки общо 31 души, сред които и мюсюлмански екстремисти.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна