Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГЕРБ обеща закони, гарантиращи по-добра сигурност на границите

Цветан Цветанов
Снимка: БГНЕС

Проблемите с вътрешната сигурност, свързани с мигрантския поток и предстоящите избори, бяха в основата на политическите изказвания в началото на новата парламентарна сесия.

В декларациите имаше и призиви за единство по важните приоритети за България.

ГЕРБ обвиниха в егоизъм политическите партии, който можело да заплаши изборната кампания:

Политически формации в дясно и в ляво демонстрират неспособност да намерят обща формула за своите политически интереси. Всичко това е гарнирано с висока доза нелоялност. Това няма как да не отблъсне българския избирател, каза Цветан Цветанов. Той отбеляза, че и опозиционни, и партньорски партии атакуват управляващите:

Това е белег за политическа неадекватност в условията на сериозни международни проблеми.

Затова от ГЕРБ заявиха, че ще приемат закони и законови поправки, които да гарантират оптимална сигурност на границите, а за това ще се търси международна помощ и оптимизиране на вътрешния ресурс. От ГЕРБ увериха, че приоритет остава и съдебната реформа. За президентските избори Цветан Цветанов призова партиите да проявят разум:

За бъдещия президент на България да се мисли отсега, не като политическо лице, а като за перспективен, добър държавник.

БСП обявиха, че това е сесия, в която да се покаже, че има и друг път за развитие на България. Корнелия Нинова призова мнозинството да подкрепи техни инициативи за промени в законите за концесиите, за гарантиране на вземанията на работниците, за младежта и за възрастните хора, за семейните помощи за деца, намалено ДДС за детските стоки и отмяна на плоския данък. Нинова припомни, че все още няма отговор на премиера за позицията по мигрантската криза: Превърнахте външната политика в куриерска фирма между Анкара и Берлин.

Нинова призова преди президентските избори всички партии да дадат оценка на мандата на ГЕРБ и на Росен Плевнелиев. Тя поиска:

Скоро да започне истинската кампания, състезанието на аргументи и на визия за развитието на България.

Според ДПС няма стабилно политическо мнозинство, затова Мустафа Карадайъ обяви, че партията му ще работи за:

Предсрочни парламентарни избори след президентските. Президентските избори са начало на ново управление в страната.

От Реформаторския блок Радан Кънев представи позицията на депутати, които не са част от мнозинството. Той припомни ситуацията в Черноморския регион и Турция и каза:

Непростимо е всички ние - управляващи и опозиция, да насърчаваме тези страхове и да насаждаме нови в името на дребни предизборни ползи.

Димитър Делчев обясни, че другата част от Реформаторския блок ще подкрепят усилията на правителството:

Това правителство прави доста усилия за случване на реформи и в сферата на образованието, и в сферата на борбата с корупцията, и в съдебната реформа, доколкото е възможно - да, не с тези темпове, с които ние се надяваме, но все пак го прави.

Заради очаквания мигрантски поток Валери Симеонов от Патриотичния фронт поиска България да не приема нито един човек от тези, които европейските държави искат да ни върнат:

И още - българският парламент и правителството трябва да заявят, че в случай на необходимост ще бъде използвана сила, технически средства за възпиране, сълзотворен газ, водни струи и огнестрелно оръжие за недопускане на тълпите от нелегални авантюристи на територията на суверенна Република България.

От Патриотичния фронт ще искат и приемането на забраната за носене на бурки. Те призоваха партиите да излъчат скоро своите кандидати за президент.

За повече пари в сектор сигурност в следващия бюджет, реформи в икономиката и балансирана външна политика ще настояват от БДЦ.

От „Атака“ отчетоха, че има стъпки в защита на националната сигурност.

АБВ казаха, че ще останат опозиция и ако няма и промяна на министри в някои сектори, актуален ще остане въпросът за предсрочни парламентарни избори.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!