Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откриване на Празниците на изкуствата "Аполония" 2016 - директно от Созопол, 2 септември, 20.30 часа

БНР Новини
Снимка: Емил Николов

От 1 до 10 септември Созопол посреща Празниците на изкуствата Аполония за 32-ри път. Фестивалът включва над 70 събития с най-големите артисти на българската и международната сцена и техните най-актуални творби, постановки, спектакли, пърформанси и изпълнения.

Официалното откриване е днес с концерт на Биг бенда на Българското национално радио и солисти Милица Гладнишка и Атанас Сребрев, диригент е Антони Дончев

В продължение на повече от пет десетилетия Биг бендът на Българското национално радио е част от културния живот на страната. Концертните изяви на оркестъра са свързани с престижни  фестивали у нас и в чужбина, с отбелязването на забележителни личности в историята на българската музика. Мисия на формацията е чрез своите изяви да създава и съхранява значими произведения, да  представя стойностната българска и световната музикална култура.

Солисти на Биг бенда са едни от най-добрите български музиканти, между които саксофонистите Людмил Георгиев, Светозар Русинов, Юлиян Янушев, Емануил Манолов, Венко Захариев, тромпетистите Тончо Русев, Кирил Влъчков, Мишел Немски, Йордан Капитанов, тромбонистите Недко Трошанов, Деян Тимнев, китаристите Божан Хаджиев, Християн Платов, Шибил Бенев, басистите Любомир Борисов, Любомир Мицов, барабанистите Петър Славов, Крум Калъчев, Петър Цанков, Христо Йоцов и много други. Основни аранжьори  са били Емил Георгиев, Милчо Левиев, Иван Стайков, Александър Бръзицов, Стефан Димитров. В продължение на 38 години пианистът, диригент и композитор Вили Казасян (1934-2008) ръководи оркестъра. Шанс да започнат своята професионална кариера с един от най-престижните оркестри у нас са имали много млади певци. През 2010 начело на бенда застава виртуозният пианист и композитор Антони Дончев.

​Милица Гладнишка израства под звуците на произведения от Моцарт, Бетовен, великолепния барок, руската музика от романтизма и композициите на Карл Орф. Свири на пиано, малко на тромпет, учи оперно пеене едновременно със следването си в НАТФИЗ.

Музиката и актьорството вървят ръка за ръка в живота й. Милица пее с най-добрите музиканти и творци в джаза и участва във фестивалите в България и чужбина. Джаз проектите й Дивото зове с Васил Спасов, Борис Таслев и Атанас Попов и  Да хвърлим операта в джаза с Михаил Йосифов секстет са едни от най-ярките събития в живота й и печелят сърцата на публиката.

През 2015 се ражда музикалният спектакъл „Титанично - пищна комбинация от комедийни монолози, музика на живо, кино, великолепни рокли и много емоции. Същата година излиза и спектакълът Бягства в театър Азарян, в който Милица е не само актриса, но и композитор на музиката.

Има какво да очакваме от Милица, която не спира да изненадва с разностранните си таланти. Какво точно е тя - актриса, певица, композитор, космонавт, археоложка, черешка на тортата никой не знае. Само бъдещето ще покаже!

Завършилият актьорско майсторство в НАТФИЗ Атанас Сребрев има над 80 участия в чуждестранни филмови продукции.

 В телевизионните реклами и трейлъри на всички канали ще чуете гласа му. Той стана популярен с ролята си на лошия архитект Бранимир Андонов от Къде е Маги? – криминалния сериал на Би Ти Ви, а сега е водещ на научно-популярното предаване Големите загадки по същата телевизия. Пеенето е една от големите му страсти.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна