Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мирела Демирева завърши пета на финалите на Диамантената лига

Мирела Демирева
Снимка: БГНЕС

Олимпийската вицешампионка Мирела Демирева завърши на пето място в скока на височина на финалите на Диамантената лига по лека атлетика в швейцарския Цюрих. Демирева преодоля 190 сантиметра, след което направи три неуспешни опита на 196. Това бе последен старт за сезона за Демирева, която донесе един от трите медала за България на Олимпиадата в Рио де Женейро миналия месец. Тя завърши на седмо място в Диамантената лига за сезона в дисциплината с 13 точки.

Олимпийската шампиона Рут Бейтия от Испания спечели пета победа във веригата за годината, след като преодоля 196 сантиметра. Така тя убедително взе диамантения трофея в скока на височина с 61 точки.  

Призовата тройка допълниха шведката Софи Скоог и Иника Макферсън (САЩ) със 193 см. Златната медалистка на 200 метра от Рио 2016 Илейн Томпсън (Ямайка) триумфира с второ най-добро време за сезона и рекорд на Диамантената лига от 21.85 секунди.

Томпсън изпревари в последните метри световната шампионка от Пекин 2015 Дафне Схипърс, която завърши с лично за сезона от 21.86 секунди, с 2 стотни от секундата по-добро от резултата, с който спечели сребърно отличие на Игрите в Рио де Жанейро.

Олимпийската шампионка от Лондон 2012 Алисън Филикс (САЩ) финишира трета за 22.02 секунди. Схипърс триумфира с диамантения трофей в дисциплината, след като постигна три победи през сезона и завърши с 48 точки. Томпсън е втора с 30 точки.

В спринта на 100 метра при мъжете 33-годишният ветеран Асафа Пауъл (Ямайка) постигна първи успех във веригата за сезона с 9.94 секунди и спечели диамантения трофея с 26 точки.

Втори и трети с по 9.99 секунди завършиха Акани Симбине (Южна Африка) и Бен Юсеф Мейте (Кот Д'Ивоар).  

На 100 метра с препятствия при жените новата световна рекордьорка Кендра Харисън (САЩ) триумфира с 12.63 секунди и с шестата си победа за сезона убедително спечели първото място в дисциплината на веригата със 70 точки.  

Натурализираната кенийка Рут Джебет, която на Игрите в Рио 2016 донесе първото златно отличие в историята на Бахрейн, спечели бягането на 3000 метра стипълчейз с рекорд на турнира от 9.07.00 минути, но остана на малко повече от 14 секунди от световния рекорд, който постави в Париж в края на август в друг старт от Диамантената лига.

19-годишната Джебет спечели диамантения трофей с 56 точки, след като записа четвъртия кси успех за сезона в Цюрих.

Олимпийската шампионка в бягането на 800 метра Кастер Семеня (Южна Африка) продължи доминацията си и триумфира с 1.56.44 минути. Тя взе пети успех във веригата и завърши на върха в дисциплината за сезона с 60 точки.

Французинът Рено Лавийени, който остана със сребро в Рио 2016, взе реванш и с 5.90 метра раздели първото място със Сам Кендрикс (САЩ).

Така Лавийени триумфира за пети път през сезона в дисциплината и със 72 точки стана първият лекоатлет, който печели диамантен трофей за седма поредна година. Олимпийският първенец Тиаго Да Силва (Бразилия) завърши трети с 5.84 мента  

Златният медалист от Рио 2016 на троен скок Крисчън Тейлър (САЩ) записа пета победа за годината. Той постигна рекорд на турнира от 17.80 метра и с 60 точки заслужено взе диамантения трофей в дисциплината.

Световният шампион в зала Том Уолш (Нова Зеландия) триумфира в тласкането на гюле с 22.20 метра. Така бронзовият медалист от Рио 2016 подобри с 20 сантиметра стария си рекорд на Океания в дисциплината.

Олимпийският първенец Райън Краузър (САЩ) остана втори с 22.00 метра, а трети се нареди сребърният медалист от Рио Джо Ковач (САЩ) с 21.20 метра.  С третия си успех за сезона Уолш взе и диамантения трофей с 58 точки. Ковач също завърши с три победи, но остана втори с 42 точки.

ЛаШон Мерит (САЩ) победи в бягането на 400 метра с 44.64 секунди в отсъствието на олимпийския шампион и световен рекордьор Уейд ван Нийкерк (Южна Африка) и на сребърния медалист от Рио 2016 Кирани Джеймс (Гренада). Мерит взе четвъртия успех в дисциплината за сезона и триумфира в крайното класиране с 50 точки.  

В сектора за скок дължина при жените олимпийската вицешампионка Бритни Рийс (САЩ) постигна 6.95 метра и триумфира с 2 сантиметра пред Ивана Шпанович (Сърбия). Трета се нареди Даря Клишина (Русия) с 6.63 метра.

Златната медалистка от Рио 2016 Тиана Бартолета (САЩ) завърши едва шеста с 6.51 метра. С общо пет победи и 68 точки Шпанович убедително взе диамантения трофей в дисциплината.

Олимпийската шампионка на диск Сандра Перкович (Хърватия) пък в Цюрих записа седмата си победа в Диамантената лига за годината с 68.44 метра и взе трофея с 80 точки.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна