Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна кампанията „Открий български талант” на Гражданска асоциация „Българите в Аржентина”

Вчера вечерта в „Американският център” на Столична библиотека беше официалното представяне в България на кампанията „Открий български талант”. Организаторите от Гражданска асоциация „Българите в Аржентина” си поставят за цел да разкрият и популяризират творци с български произход от Аржентина и други страни на Латинска Америка и да ги приобщят към българската култура. Началото на кампанията беше поставено преди няколко месеца в Буенос Айрес с подкрепата и съдействието на програмата за българите в чужбина на БНР „Радио България”. От асоциацията създадоха интернет радио „Моята България” с предавания на испански език, в които започнаха да представят имената, обект на внимание в инициативата.

А първото голямо име, което беше представено на българската публика в София чрез разкази и документалния филм „Сърце като птица”, беше Марио Несторофф. Открит от самия Хорхе Луис Борхес чрез участието си в литературен конкурс, Марио Несторофф е една от литературните емблеми на провинция Чако – неговият обичан роден край. Въпреки краткия си житейски път, умира през 1980 година на 44-годишна възраст, и фактът, че приживе няма нито една издадена книга, днес Несторофф заема полагащото му се място в културата на Аржентина.

Повече за кампанията „Открий български талант” и Марио Несторофф ще научим от инж. Иван Цанков, секретар на Асоциация „Българите в Аржентина”.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени