Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Майка Тереза беше обявена за светица

| обновено на 04.09.16 в 15:11
Майка Тереза

Пред близо 120,000 души от различна националност и държавни делегации от 13 страни папа Франциск обяви за свята Майка Тереза от Калкута.

Обявяваме и определяме Света Тереза от Калкута за светица и я вписваме сред светците, постановявайки, че трябва да се почита от цялата ни църква. В името на отца и сина и Светия д
ух. Амин, каза папата.

Наричайки я емблематична жена, в словото си папа Франциск уточни, че я поверява на целия доброволчески свят с обяснението, че тя трябва да бъде техният модел за святост.

Обявяването на Майка Тереза от Калкута за светица е най-важното събитие от Юбилейната годината на милосърдието, оповестена  от Ватикана. Специална комисия на Ватикана призна за чудо изцелението на индийка от рак на стомаха през 1998 г. и на бразилец от мозъчна инфекция през 2008 г., благодарение на молитви отправени към нея. Така, след като през 2003 г. по инициатива на тогавашния папа Йоан Павел Втори, Майка Тереза беше провъзгласена за блажена, днес бе осъществена втората стъпка за нейното канонизиране като светица.

Събитието се проведе при големи мерки за сигурност. След приключването му, папа Франциск предложи обяд с неаполска пица в предверието на залата за аудиенции "Павел VI" на 1500 бедни. За тях по време на канонизирането бяха отредени най-хубавите места срещу папския олтар.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна