Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нико Розберг спечели Гран при на Италия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Нико Розберг спечели седмата си победа за сезона във Формула 1, след като завърши с време 1:17:18.089 часа в Гран при на Италия и изпревари с 15.070 секунди Люис Хамилтън. Германецът, който вече има 21 победи в кариерата си във Формула 1, се доближи на две точки от своя британски съотборник в Мерцедес преди следващото състезание, насрочено за 18-и септември в Сингапур.

Хамилтън, победител от съботната квалификация, загуби състезанието още на старта. Той не потегли добре, а Розберг се възползва и излезе на първо място в първия завой, следван от Себастиан Фетел и Кими Райконен, които карат за Ферари в домашното Гран при на отбора, както и от Даниел Рикардо от Ред Бул. В последствие британецът беше изпреварен и от Валтери Ботас от Уилямс, а неговото изоставане от лидера Розберг в осмата обиколка беше 7.4 секунди.

Хамилтън изпревари Ботас едва в 12-ата обиколка на завоя Параболика. В последствие повечето пилоти на пистата сложиха меките гуми с жълта лента, включително двамата от Ферари, което позволи на британеца да заеме второто място. Той поведе с 21 секунди на дуото на Ферари и изоставаше с 12.8 от Розберг в 22-рата обиколка, малко след която двамата пилоти на Мерцедес смениха гумите със средна смес.

Разликата между Розберг и Хамилтън спадна под 10 секунди в обиколките след излизането им от питлейна, а двата автомобила на Ферари сдадоха окончателно втората и третата позиция с ново спиране за смяна на меките гуми в 34-тата и 35-ата обиколка. Британецът обаче изпусна завой номер 1 в 41-вата обиколка и това донесе окончателно победата на безгрешния в неделното състезание Розберг.

Фетел и Райконен запазиха третото и четвъртото място, а зад тях финишираха Рикардо и Ботас.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна