Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Клаус-Дитер Борхард: Газовият хъб "Балкан" ще се развива независимо от "Турски поток"

Клаус-Дитер Борхард
Снимка: БГНЕС

Европейската комисия подкрепя изцяло изграждането на газовия хъб "Балкан" и може да осигури финансиране за част от проекта. Това заяви по време на посещението си в компресорната станция в Провадия Клаус-Дитер Борхард - директор в генерална дирекция "Енергетика" на Европейската комисия. Борхард потвърди, че газовият хъб "Балкан" ще се развива, независимо от "Турски поток" и от "Северен поток-2" и Европейската комисия ще участва в тристранни срещи с Русия:

Европейската комисия е готова да се проведат такива тристранни срещи, независимо дали с Русия или друга заинтересована страна, тъй като това е проект не само между Европейската комисия и България, но той е за целия регион.
Вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че проектът "Турски поток" не е конкурентен на газовия хъб "Балкан":
Както и инициативата за разработването изобщо на газовия хъб, това не е нито алтернатива, нито продължение на "Южен поток", нямат нищо общо. На първо място трябва да има сигурна информация какъв е обхватът и какви са параметрите на "Турски поток". Дали това е проект за снабдяване на Турция, където консумацията е огромна, или ще бъде проект, който е предвиден да се експортира газ?

Пред представители на Европейската комисия министър Теменужка Петкова посочи, че "Булгартрансгаз" продължава с модернизацията на транзитната газопреносна мрежа:
Приключихме с четирите компресорни станции. Сега предстои вторият етап, който втори етап също ще включва модернизация на три от компресорните станции.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна