Eмисия новини
от 17.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Продължават усилията за предпазване на лешояди и други хищници от тока

Електроразпределително дружество е обезопасило 20 и ще изолира още 41 електрически стълба, с цел опазване на лешоядите и други хищни птици в Котленската планина. Това съобщават активисти от проекта „Нов живот за лешоядите“, след подадени от тях сигнали за четири смъртни случая на белоглави лешояди по две електропроводни линии в района. Предпазни материали ще набави и монтира електроразпределителното дружество

Белоглавият лешояд е изключително рядък вид, за чието завръщане в Стара планина Фондът за дивата флора и фауна и „Зелени Балкани работят над 10 години. Природозащитниците предоставят допълнителни пособия за обезопасяване и прогонване на птиците от електропреносните линии. 

В района на Котленския Балкан, едрите и тежки птици стават жертва на тока, когато кацат по електрическите стълбове или докосват проводниците с крилата си при влажно и лошо време. За шест години са загубени над 30 птици. Проучването и изолирането на опасните електрически стълбове е част и от проекта за възстановяване на черния лешояд у нас с внос на птици от Испания.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.