Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Танева: От средата на юли досега в България няма регистрирано ново огнище на заразен нодуларен дерматит

Снимка: БГНЕС

От средата на юли досега в България няма регистрирано ново огнище на заразен нодуларен дерматит, съобщи земеделският министър Десислава Танева. Общо 2 800 крави в 217 огнища са били убити заради заразата в страната, уточни Танева по време на министерска конференция с представители на 19 страни. На форума се обсъжда отпадането на редица ограничения, които съществуват в момента. 
Търговията с живи животни да се извършва свободно, включително да може да се извършва търговия с живи животни в страна, която е свободна зона от заразен нодуларен дерматит, но се съгласи да внесе животно, което е ваксинирано и има създаден имунитет. Другата група ограничения са по повод търговията с продукти, които са обработени от животни, които са ваксинирани и са с придобит имунитет.
Европейската комисия е предоставила 470 хиляди дози от ваксината срещу заразен нодуларен дерматит, съобщи еврокомисарят по здравеопазване и безопасност на храните Витенис Андриукайтис. Той подчерта, че регионалното сътрудничество е от изключително значение за справяне с болестта. Еврокомисар Андриукайтис се срещна по-рано днес и с премиера Бойко Борисов

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна