Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Част от работодателските организации срещу Мирослав Найденов

Снимка: БГНЕС

Три от национално представените работодателски организации сезираха премиера Бойко Борисов, вицепремиера и председател на Националния съвет за тристранно сътрудничество Томислав Дончев, и социалния министър Зорница Русинова за това, че на новия член на Тристранния съвет - Съюза за стопанска инициатива - му липсва представителност. Другата национално представена организация - Българската търговско-промишлена палата, не е подписала разпространеното до медиите писмо, а нейният председател се дистанцира от позицията на останалите три.

Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, Асоциацията на индустриалния капитал и Българската стопанска камара настояват Министерският съвет да преразгледа решението си, с което обяви Съюза за стопанска инициатива за национално представителна работодателска организация. Мотивите бяха представени от председателя на КРИБ Кирил Домусчиев:

За нас има категорична манипулация вътре с цифри и данни. Като брой отрасли също не кореспондират на изискванията за минимум 23, а са само 5. И се надявам, че МС ще вземе правилното решение и също така ще установи кой е допуснал да бъдат подведени.

Като война на големия срещу малкия и фамилен бизнес определи конфликта председателят на Съюза за стопанска инициатива Мирослав Найденов, защото според него за пръв път дребният бизнес е представен в диалога с властта и синдикатите:

Смешно и нелепо е твърдението, че представляваме само 5 бранша. Защото само в Националната занаятчийска камара членуват десетки браншове. Те нямат капацитета, нямат ресурса, нямат лобитата на големите. Но те имат своя глас, имат своите права. Надявам се, че правителството няма да се поддаде.

След представената като обща позиция на работодателите, днес представителят на Търговско-промишлената палата Цветан Симеонов се дистанцира от колегите си, които не приемат Съюза за стопанска инициатива в Съвета за тристранно сътрудничество:

Няма организация, на  която документите й да са перфектни. На БТПП нито една още работодателска организация не би й пречила - напротив, ще улесни нейната мисия.

Мирослав Найденов обясни атаката срещу ръководения от него съюз с готовността на неговата организация да участва в преговорите по договарянето на минималните осигурителни прагове, което отказват останалите четири работодателски организации.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени