Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обновеното "Възвишение" слага начало на 20-ата "Сцена на кръстопът"

Снимка: Живка Танчева, Радио Пловдив

Постановката "Възвишение" идва като начало на този фестивал и той символизира птицата феникс, каза директорът на Драматичен театър Пловдив Кръстю Кръстев. Вие представяте ли си сега Пловдив без "Сцена на кръстопът", аз не мога, каза още Кръстев. Той обяви, че се надява фестивалът много скоро да стане и на много високо международно ниво.

Режисьорът на "Възвишение" Иван Добчев каза днес преди откриването на 20-ото юбилейно издание на "Сцена на Кръстопът", че споменът за пожара му се завръща особено ярко, както и оцелялата маса с неговите записки. Този пожар има смисъл и за добро, сега не можете да си представите какво излъчва тази сцена, заяви Добчев. По думите му вече сцената има европейско излъчване и самите актьори стоят по-различно на нея. Режисьорът смята, че фестивалът продължава една голяма традиция на българския театър. Пловдив заслужава точно такъв голям фестивал, който може да става все по-международен и все по-кръстопътен, обобщи Добчев

Александър Секулов, драматург на ДТ-Пловдив, заяви, че повторната работа по "Възвишение" му е дала голяма увереност, че театърът е лаборатория за смисъл и има значение дали един театър си поставя задачи извън продажбата на билети, и извън понятието "печалба". 

20-ият Международен театрален фестивал "Сцена на кръстопът" се открива тази вечер в ремонтираната Голяма зала след пожара в Пловдивския драматичен театър със спектакъла "Възвишение". Представлението по романа на Милен Русков е нова версия на режисьора Иван Добчев и драматурга Александър Секулов. Носител е на номинации и награди "Икар" и "Аскеер".



Снимка

Фестивалът "Сцена на кръстопът" е с мотото "Театърът безкрая". Мотивирано от Елин Рахнев за:Безкраят – като конструкция на светове, възторзи, векове. Партитура на цялостната ни невъзможност да полетим единствено и само с ръце.

Председателят на САБ Христо Мутафчиев  изпрати поздрав на фестивала "Сцена на кръстопът" по случай 20-ата му годишнина със специално писмо от името на актьорската гилдия.

Вече 20 години вашият екип не спира да вдига високо летвата и да привлича фокуса на вниманието както на верните театрални последователи, така и на нови зрители. Желая ви още множество успешни издания, защото действително "Сцена на кръстопът" е една от прелестните аналогии на безкрая, пише в поздравлението. 

Мутафчиев пожелава на добър час на тазгодишното издание и изразява вярата си, че "Сцена на кръстопът" ще бъде едно от най-големите събития в културната програма на "Европейска столица на културата" в Пловдив през 2019 г.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна