Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бъчварова: Държавата има готовност да изгражда палаткови лагери, ако мигрантският натиск се увеличи

Снимка: БГНЕС

Държавата има готовност да изгражда палаткови лагери и фургони, ако мигрантският натиск се увеличи. Това каза министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова в Хасково, където заедно с главния секретар на министерството Георги Костов присъства на състезанията за пътен полицай на годината.

Миграционният натиск през последния месец е повишен, но в сравнение с миналата година се забелязва спад - съобщи министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова:

Преди 6 месеца имаме съставен план. Този план е свързан с различните възможни развития на ситуацията, които ние можем да предвидим като хипотези и ние знаем при всеки един вариант, за който имаме индикации, че се случва как да действаме.

Бежанските центрове в страната са препълнени. Търсят се решения и за нови лагери - коментира главният секретар на МВР Георги Костов:

Възможно е, ако се усложни миграционният натиск, да речем от македонска граница, трябва да имаме решение за лагери в близост до македонска граница. Ако се разшири имиграционният натиск от сръбска страна, ще реагираме. Ние сме готови за всякакви предизвикателства.

Според синдикални лидери на МВР, на командированите служители по границата не са изплатени парите и се готвят протести. Министър Бъчварова коментира:

Медиите, от вас научавам за това, което искат синдикатите. Мисля, че това е част от кампанията, която сега започва срещу МВР. Тя има така, един политически... обобщи министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна